Welkom

In deze blog neem ik je mee tijdens mijn beeldende zoektocht.
Ik blog over alle ontdekkingen, ervaringen, maar ook over de moeilijkheden welke ik tegenkom tijdens mijn beeldende proces op weg naar nieuw beeldend werk.


Marieke Smink
beeldend kunstenaar

dinsdag 18 september 2012

zonder titel

Deze textielcollage heb ik een poosje geleden gemaakt. Het is een werk waar ik erg achter sta en het heeft ook een persoonlijke betekenis.
Ik heb kwetsbare materialen gebruikt en gewerkt n.a.v. een tekening.
Het werk is transparant en voor mij een start in dit beeldende proces.

nog geen titel

Gisteren schreef ik dat het iedereweekietsgemaakt-project eigenlijk nergens op slaat, want het lukt mij momenteel niet om iedere week iets te maken.
De reden waarom ik met dit idee kwam is, omdat ik vastliep in mijn beeldend werk.
Ik had niet het gevoel dat ik werk maakte vanuit de juiste intentie. Dit kwam vooral doordat ik hier en daar de vraag kreeg om voor deze en gene iets te maken. Een schilderij welteverstaan en dan graag in de breedte, smal voor in het interieur. Schilder maar wat moois werd er gezegd, je weet wel welke kleuren hier goed passen. En daar sta je dan, met de kwast in de hand, iets bedenken... En het moet bij die mensen passen...
Fout, fout, fout natuurlijk, want wat heb je ook alweer geleerd vroeger op je opleiding? Het proces is belangrijk en werken vanuit jezelf, wat heb je met een onderwerp en wat wil je.
Uiteindelijk heb ik 2 maanden verdaan met iets maken voor een ander waar ikzelf niet achterstond. Ik heb de opdracht weer teruggeven, omdat ik moest nadenken, want wat wil ik nu eigenlijk.
Wat ik wil is werk maken, werk waar ik achter sta. Lekker in mijn atelier. En het moet ergens overgaan, kwaliteit hebben. En eigenlijk wil ik in 2013 ook een expositie.
Een aantal jaren heb ik alleen maar lesgegeven, gecoördineerd en anderen begeleid in hun beeldend proces, want daar heb ik voor geleerd.
Maar wanneer het dan om je eigen werk gaat is het soms verdomde moeilijk.
Dus heb ik besloten om met een lege lei te beginnen. Een aantal jaren terug heb ik schilderijen gemaakt, een afstudeerproject waar ik volledig achterstond. Het schilderen vond ik heerlijk, het werk is gelaagd. Dat is wat ik wil.
Maar doorgaan op een bestaand onderwerp is zo gemakkelijk.
Nee, ik wil iets nieuws en eigenlijk ook even niet schilderen, want ik heb ontdekt dat mijn oude liefde textiel roept.
Dus begonnen met het iedereweekietsgemaakt-project. En ik ben weer aan het kijken. Ik zie wat mij boeit, wat mij opvalt. Ik ben weer op de goede weg.
Ik heb een aantal beelden in het hoofd die mij hopelijk weer gaan leiden naar de juiste weg.
Hoe ik dit project nu wel ga noemen, geen idee.
Ik neem je mee in deze blog in mijn proces. En hopelijk komt er iets uit, een expositie, dat zou mooi zijn. Dus de naam voor dit project, dat weet ik nu nog niet, omdat ik ook nog niet precies weet wat het wordt.
Ik laat me leiden door mijn gevoel en gebruik mijn vaardigheden.
Uiteindelijk zal het een blog worden met vallen en opstaan. Ik neem je mee in mijn keuzes.
Dat kan interessant zijn of anders schrijf ik 'm gewoon voor mezelf, omdat het nodig is...